
Rántás recept
Ez a rántás mennyiség elég egy nagyobb leves mennyiséghez. Ha még is túl sok lenne számodra semmi probléma tedd el később re itt a tippem hogyan.
Tipp: Egy edénybe és takard le sütőpapírral, hogy a felszínéhez nyomkodod. Így nem marad levegőréteg a rántás felett így 2 napig még felhasználható más ételekhez is.
A rántás recept:
200 g vaj
3-4 ek liszt
200 ml HIDEG folyadék
1 kk só
1 tk bármilyen fűszer, ami az ételedhez passzol
Rántás elkészítése:
A vajat felmelegítjük, fontos nem forrósítjuk. Amikor már megolvadt a lisztet beleszórjuk és a felhabzás közben folyamatosan keverjük. Ezzel elkerülve a csomósodást. Ez után levesszük a tűzről és hozzá adjuk a hideg folyadékot (ez lehet csapvíz is, de akár bármilyen alap lé) és habverővel csomómentesre keverjük.

Rántás felhasználása:
Amikor kész a rántásunk, nincs más dolgunk, mint egy szűrőn keresztül (esetleges csomók kiszűrése végett) a forrásban lévő leveshez, mártáshoz, adni. Ez után folyamatos figyelmet és kavarást igénnyel az étel. Mert a benne lévő liszt hamar letud égni ezzel elrontva az ételünket. Viszont ha folyamatosan kavarjuk és rendesen kiforraljuk (link) akkor meghálálja az étel ezt a plusz figyelmet.
Tipp: Ha a rántást elkészítése után tovább hígítjuk a hideg folyadékkal és jól elkeverjük habverővel, akkor nincs szükség a szűrőre, mert a folyékony rántás már nem csomós.