
A világon nincs még egy ilyen egyszerű brokkoli krémleves. A gorgonzola ropogós meg önmagában is állja a helyét.
Hozzávalók 4 főre:
Brokkoli krémleveshez:
- 500 g fagyasztott brokkoli*
- 1 db nagyobb fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db nagyobb burgonya
- 500 ml zöldség vagy csirke alaplé**
- 100 g vaj
- 300 ml főző tejszin
- 3 ek étolaj
Ropogóshoz:
- 300 g hűtött leveles tészta
- 150 g gorgonzola sajt
Megjegyzés:* IGEN fagyasztott, kevesebb vele a munka és helyi viszonylatban is könnyen beszerezhető. Illetve van helyi gyártású is.
**Ajánlom, hogy valamelyik fajta leves kockát használjanak.
Brokkoli krémleves elkészítés:
Aprítsuk fel a hagymát és fokhagymát, majd pirítsuk meg az olajon és vajon, ha a hagyma már jó adjuk hozzá a burgonyát majd pirítsuk le azt is kicsit, ez után öntsük fel az alaplével.
Amint a burgonya félig megfőtt, borítsuk bele a fagyasztott brokkolit. Amint felfőtt a leves és a brokkoli is feljött a tetejére, töltsük bele a tejszínt is. Majd újra forraljuk, ez után levehetjük a tűzről.
Majd kivesszük a leves sűrűjét egy másik lábasba vagy a turmixgépbe. Elkezdjük krémessíteni a botmixerrel vagy turmixgéppel.
Szakaszosan adagoljuk hozzá a főzőlevet. Ezzel a módszerrel mindig mi kontrolláljuk a sűrűségét a levesnek. A technika használata mindig tökéletes krémlevest eredményez!
Ahhoz hogy időt spóroljunk ameddig a leves fő megcsinálhatjuk a ropogóst.
Ehhez nyújtsuk ki egyenletesen a leveles tésztát, majd derelyevágóval vagy késsel vágjuk fel hosszúkás hasábokra majd, sütőpapírral bélelt tepsire rajtuk, rámolszoljuk a gorgonzolát és a 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.