Biztos vagyok benne, hogy sok olvasónk készített már Carbonárat valamilyen tészta fajtával.

Amennyiben tejszínt és fokhagymát is tartalmazott a recept, akkor el kell szomorítsam, hogy az bizony nem az igazi carbonara recept volt.
Honnan a név, Carbonara?

Az olasz carbon (szén) szóból eredeztethető. Szájbeszéd úgy tartja, hogy ez az étel a szénbányászok kedvelt fogása volt az olcsó és gyors előállítása miatt.

Ekkoriban is valamilyen füstölt sonkát, vagy pancettát (olasz füstölt, fűszeres szalonna) pirítottak, ezt adták a parmezánnal elkevert tojás sárgájához. Majd a frissen főtt tésztával összekeverték és annak a sós főzőlevél locsolták, hogy még krémesebb legyen.
Az igazi carbonaran van bors?

Nos, a borsot már később adták a recepthez, az Olaszországban utazó kalandorok is találkoztak ezzel az étellel és valószínűleg láttak rajta valami fekete darabkákat. Amit borsnak hittek. Pedig az a szénbányászokról lepergő szén volt, ami ráhullott az ételre. Végül a borsos verzió lett közkedvelt és így terjedt el.

Igazi Carbonara recept

  • 200   g    pancetta (olasz szalonna)
  • 150    g    parmezán
  • 4      db   tojássárgája
  • 2       ek  oliva olaj
  • frissen tört bors
  • 400  g  tészta (lehet penne, tagiatelle, spagetti)A szósz elkészítése

Tegyünk fel egy lábas sós vizet a tésztának. Közben egy teflon serpenyőben pirítsuk meg a szalonnát a zsiradékon, Ez után szűrjük le a pirított szalonnát. A tojásokat válasszuk szét és verjük fel a sárgájukat ez után adjuk hozzá a reszelt parmezánt. Amint megfőtt a tészta szedjünk pát pár merőkanál főzővizet a serpenyőbe. A leszűrt tésztához öntsük a pirított szalonnát és a parmezános tojást, folyamatos keverés közben adagoljuk, a gőzölgő tésztához a főzővizet ameddig a parmezán el nem olvad. Ha elfogyott a főzővíz a serpenyőből, akkor abba vissza öntve is tálalhatjuk. Mindenki ízlése szerint törje a borsot a tetejére.

Az igazi cabonara a házi tészta miatt válik tökéletes étellé. A házi tészta készítése géppel című cikkünkben megtaláljátok a szuper tagiatellét ehhez a recepthez.