Ebben a cikkben egy igazi paradicsomszósz receptet fogok leírni, amit még olasz kollégám mutatott. A receptben 2 fontos lépés amitől új szintre emeled az olasz ételeid íz világát. Először is, hogy igazán ízes legyen, elég sok zöldséget teszünk bele.

Viszont mit sem ér egy jó paradicsomszósz ha nincs hozzá egy tészta amin igazán kiteljesedhetne az íze. Ezzért gondoltam a tortellinire, mert a sonkás töltelék jól kiegészíti ezt a pradicsom szószt.

A tortellini töltött olasz tészta a raviólihoz hasonlóan. Nagyon közkedvelt bár főként ünnepségekre készítik a családok. Mivel eléggé körülményes a kézzel való készítése.

Most egy gyorsabb megoldást hozta. A boltban megvásároltam a kész tortellinit és inkább a szószra összpontosítom a figyelmet.

Paradicsomszósz felhasználása

  1. A frissen főtt tortellinihez keverjük, a tészta főzőlevével meglazítjuk. Reszelt sajt a tetejére már ehető is.
    ( Ezt illusztrálom a fotón!)
  2. Leves kockából csinálunk 300 ml alap levet, a szósz felét felöntjük vele és kész a paradicsomleves.
  3. Lepirítunk darált húst utána hozzá kanalazzuk, össze főzzük. A frissen ki főtt pennét vagy spagettit belekeverjük és kész a finom vacsora.

Paradicsomszósz kihűtése és tárolása

A paradicsomszósz átszedjük kisebb műanyag edényekbe, majd zsírpapírral letakarjuk légmentesen. Hadjuk kijülni őket. Ez után a hűtőben 4 -5 napig még felhasználható.

Fagyasztóban akár 1 hónapig is tarthatjuk.

A 2 fontos tényező

  1. A friss bazsalikomot csak a turmixolás előtt tesszük bele.
  2. A zöldségeket jól lepiritjuk, hogy a cukor a répából karamelizálódjon ettől édesebb lesz a szósz.

Paradicsomszósz recept

1 db sűrített paradicsom konzerv (A kis konzerv bőven elég)
500 g paradicsom
500 ml paradicsom lé *
2 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
100 g apróra vágott szár zeller
3 ek étolaj
2 ek kristálycukor (ha a sárgarépa nem lenne elég édes)
 só, bors, oregánó, kakukfű
friss bazsalikom

paradicsomszósz keszitese

A hagymát és foghagymát apróra vágjuk a zellert feldaraboljuk, a répát pedig lereszeljuk. Olajon lepirítjuk az összes zöldséget. Majd hozzáadjuk a paradicsompürét, azt is lepirítjuk.

Beleöntjük a kockázott paradicsomot vagy a konzervet. A száraz fűszereket, sót, borsot is hozzáadjuk.

Kis lángon fűzzük fedővel letakarva 30- 40 percet- Majd levesszük a fedőt és további 20 percet.

Amikor már jól koncentrálódott. Akkor beledobjuk a megmosott bazsalikom leveleket és leturmixoljuk.

* Megjegyzés : (A paradicsomot és a paradicsomlét helyettesíthetjük hámozott paradicsom konzervvel ekkor 3 db 500g-os konzerv vagy doboz kell)