
Viszont mit sem ér egy jó paradicsomszósz ha nincs hozzá egy tészta amin igazán kiteljesedhetne az íze. Ezzért gondoltam a tortellinire, mert a sonkás töltelék jól kiegészíti ezt a pradicsom szószt.
A tortellini töltött olasz tészta a raviólihoz hasonlóan. Nagyon közkedvelt bár főként ünnepségekre készítik a családok. Mivel eléggé körülményes a kézzel való készítése.
Most egy gyorsabb megoldást hozta. A boltban megvásároltam a kész tortellinit és inkább a szószra összpontosítom a figyelmet.

Paradicsomszósz felhasználása
- A frissen főtt tortellinihez keverjük, a tészta főzőlevével meglazítjuk. Reszelt sajt a tetejére már ehető is.
( Ezt illusztrálom a fotón!) - Leves kockából csinálunk 300 ml alap levet, a szósz felét felöntjük vele és kész a paradicsomleves.
- Lepirítunk darált húst utána hozzá kanalazzuk, össze főzzük. A frissen ki főtt pennét vagy spagettit belekeverjük és kész a finom vacsora.
Paradicsomszósz kihűtése és tárolása
A paradicsomszósz átszedjük kisebb műanyag edényekbe, majd zsírpapírral letakarjuk légmentesen. Hadjuk kijülni őket. Ez után a hűtőben 4 -5 napig még felhasználható.
Fagyasztóban akár 1 hónapig is tarthatjuk.
A 2 fontos tényező
- A friss bazsalikomot csak a turmixolás előtt tesszük bele.
- A zöldségeket jól lepiritjuk, hogy a cukor a répából karamelizálódjon ettől édesebb lesz a szósz.
Paradicsomszósz recept
1 | db | sűrített paradicsom konzerv (A kis konzerv bőven elég) |
500 | g | paradicsom |
500 | ml | paradicsom lé * |
2 | db | vöröshagyma |
2 | db | sárgarépa |
100 | g | apróra vágott szár zeller |
3 | ek | étolaj |
2 | ek | kristálycukor (ha a sárgarépa nem lenne elég édes) |
só, bors, oregánó, kakukfű | ||
friss bazsalikom |
paradicsomszósz keszitese
A hagymát és foghagymát apróra vágjuk a zellert feldaraboljuk, a répát pedig lereszeljuk. Olajon lepirítjuk az összes zöldséget. Majd hozzáadjuk a paradicsompürét, azt is lepirítjuk.
Beleöntjük a kockázott paradicsomot vagy a konzervet. A száraz fűszereket, sót, borsot is hozzáadjuk.
Kis lángon fűzzük fedővel letakarva 30- 40 percet- Majd levesszük a fedőt és további 20 percet.
Amikor már jól koncentrálódott. Akkor beledobjuk a megmosott bazsalikom leveleket és leturmixoljuk.
* Megjegyzés : (A paradicsomot és a paradicsomlét helyettesíthetjük hámozott paradicsom konzervvel ekkor 3 db 500g-os konzerv vagy doboz kell)