Nyugat Európában nagyobb hagyománya van a póréhagyma leveseknek, mint ide haza. Ez a recept Angliából származik. Angol nevén Leek and potato soup, tehát póréhagyma és burgonyaleves. Gazdag és mely íz és kicsit pikáns hagymás ize miatt inkább a téli hidegebb hónapokra jellemző.




Póréhagyma krémleves recept hozzávalói: 4 főre

  • 2         szár        nagyobb póréhagyma (300 g tisztítva)
  • 1           fej          nagyobb vöröshagyma (100 g tisztítva)
  • 2          db           burgonya (200 g tisztítva)
  • 3      gerezd      fokhagyma
  • 1            l              zöldség alaplé (leves kockából)
  • 100      g             vaj
  • 100     ml           főzőtejszín
  • 2          ek           étolaj
  • ízlés szerint só és bor



Póréhagyma krémleves recept elkészítése:

Megtisztítjuk a zöldségeket. A póréhagymát nagyjából 1 cm es karikákra vágjuk. A póréhagyma zöldebb részét tegyük egy külön tálba és jól mossuk meg. Ezt a legvégén fogjuk hozzá adni a leveshez. Így szép halványzöld színe lesz a levesünknek.  A hagymát és a burgonyát szeleteljük fel vékonyan. A foghagymát zúzzuk, össze a kés lapjával majd aprítsuk fel. Miután meg vagyunk a darabolással.

 

Az olajt és a vaj felét olvasszuk meg és pirítsuk le a vöröshagymát és a póréhagymát illetve a fokhagymát. Miután elpirultak a hagymák. Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt. Ezt is pirítsuk le kissé. Ez után öntsük fel a zöldség alaplével. Fedő alatt addig főzzük, míg a zeller és burgonya puha és törékeny lesz.




Ez után a turmix gépbe szedjük át leves sűrűjét egy szűrő vagy lyukacsos szedőkanál segítségével. A turmixgép űrtartalmától függően töltsük fel negyedig a főző lével. Turmixolás közben fokozatosan adjuk hozzá a tejszínt a felkockázott vajat és a főző levet. Amennyiben nem fér bele egy körbe az összes leves, akkor osszuk fel több körre. Miután leturmixoltuk a levest, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.