Egy hibátlan sertésszűr recept, ha már unod a brassóit




Hozzá valók 4 főre:

  • 2 db nagyobb sertés szűz
  • 1 fej nagyobb fordos káposzta
  • 500 g vöröslencse
  • 200 g kolozsvári szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fél fej fokhagyma
  • 1 kg sárgarépa
  • 1 tk római kömény
  • 1 csokor petrezselyem zöld
  • 250 g vaj
  • 100 ml étolaj
  • 500 ml csirke alaplé
  • só bors ízlés szerint



Vöröslencsés káposztatekercs

Tegyünk fel egy lábasban vizet, amit sózzunk meg. Ebben fogjuk banlsírozni a káposzta leveleket. Szedjük levelire a káposztát. majd vágjuk ki a kemény részét ezután a lobogó vízbe óvatosan tegyük a leveleket.

Vigyázzunk, mert gyorsan túl tud főni. Amint kész vannak, tegyük a leveleket hideg vízbe. Ez után a töltelék jön.

Felkockázzuk a kolozsvárit majd egy lábasban elkezdjük pirítani olajon, a felaprított hagymát foghagymát hozzá adjuk amikor jól lepirultak, belereszelünk egy répát amit szintén lepirítunk kicsit. Ezután beleszórjuk a lencsét és feltöltjük a maradék csirke alaplépvel.

A vörös lencse nagyon gyorsan elkészül. Egy kicsit túl kell főzzük, hogy a töltésnél egyszerűbb dolgunk legyen.

Durván 15 perc alatt közepes lángon folyamatosan figyelve és keverve készre is fő a lencse. Adjunk hozzá 1 tk vajat.

Akkor jó ha már a főző lé elpárolódott róla és a fakanállal megtudjuk törni a lencsét. Szedjük egy edénybe és hűtsük ki. Így még szárazabb lesz és könnyebb vele dolgozni. Jöhet a töltés.

Helyezzük a tenyerünkbe egy levelet majd a közepébe egy-két kanál tölteléket. Kezdjük el feltekerni és a végét tömjük vissza. Helyezzük, a töltelékeket egy tepsibe ebben fogjuk vissza melegíteni.

Szűz előkészítése

Kérjük meg a hentest, hogy tisztítsa le a szüzet, vagy ha eléggé bátrak vagyunk, akkor mi is megcsinálhatjuk. Szedjük le a hártyát róla, majd sózzuk, borsozzuk, olajozzuk egy tálban ezután a hűtőben pihentetjük.

Amíg pihen a szűz addig meg csináljuk a pürét és a káposzta tekercset.




Szűz elkészítése

Melegítsük be sütőt 160 fokra. Fogjuk a pácolt sertés szüzet és vágjuk 5-7 cm eres darabokra.

Hevítsünk fel, egy serpenyőt a szüzet dörzsöljük be olajjal és sózzuk meg ismét, majd óvatosan tegyük a serpenyőbe.

Oldalanként 2-3 perc sütés után dobjunk a serpenyőbe egy kis kocka vajat. Az olvadt vajjal és húsból kifőtt lével öntözzük meg a húst.

Ha a serpenyőnk fém nyelű akkor nem okoz gondot be tenni a sütőbe, ha nem akkor használjunk tepsit. 7 – 12  perc alatt készre sül a szűz.

Miután kivettük hagyjuk pihenni egy 2-3 percet. Így még szaftosabb lesz.

Ameddig sült a hús a káposztákat is betehetjük a sütőbe úgy, hogy lefedjük a tepsit alufóliával. Így egyszerre kész a köret és a szűz.




Köményes répa püré

A hagymát, foghagymát, répát vékonyra felaprítjuk, majd egy lábasban az olajon lepirítjuk.

Beleszórjuk a köményt, azzal is lepirítjuk kicsit, majd föl önjük csirke alaplével hogy elfedje a folyadék. Addig főzzük ameddig a répa teljesen szét nem fő.

Majd a levesnél használt technikával pürésítjük és ekkor adjuk hozzá az 50 g vajat is.