Sütőtök krémleves zöldség chipsszel

Sütőtök krémleves hozzávalók 4 főre:

  • 1         db                nagyobb sütőtök
  • 3 -4   db                közepes burgonya
  • 2        db                vöröshagyma
  • 3-4  gerezd          fokhagyma
  • 150     ml                tejszín
  • 500    ml                csirke alaplé
  • 3         ek                méz / juharszirup
  • 100      g                 vaj
  • 3        ek                 étolaj só/ bors az ízesítéshez

A zöldség chips-hez:

  • 1          db                 cékla
  • 1          db                 petrezselyem gyökér

Elkészítés

A sütőt 200 előmelegítjük légkeveréssel, ha van. Eközben a sütőtököt fel vágjuk, nagyobb darabokra majd a tepsibe tesszük.

Jó tanács ha a sütőtököt a vágott felével lefelé sütjük gyorsabban és jobban át sül.

Sózzuk, mézezzük, borsozzuk, olajozzuk. Majd addig sütjük míg a külseje nem kezd el karamellizálódni ez kb 15-20 perc.

Ez alatt a hagymát, fokhagymát, burgonyát össze várjuk és lepirítás után felöntjük az alap lével. Amint kész a tök kanállal óvatosan kaparjuk a belsejét a turmix gépbe.

Majd szedjük, rá merőkanállal a hagymás burgonyás leves alapot. Először a sűrűje kerüljön a turmixgépbe, majd a leve. Turmixolás közben adagoljuk hozzá a tejszínt és a vajat apránként.

Egy teljesen sima állagú levest kell, kapjunk ezzel a technikával. Már csak tálalni kell! A zöldség chipsznél kevés egyszerűbb, de receptet tudok. Pucolás után szeletelővel vékony szeleteket vágunk a zöldségekből.

Ezután ecsettel megkenjük mindkét oldalát olajjal és a mikróban erősségtől függően fél és 1 perc között kiszárítjuk. Valóban ennyi! Vigyázni kell továbbá mert füstölhet az olaj miatt, de nem kell megijedni. Vagy megvesszük a boltban és a csomagból egyszerűen rászórjuk a levesre.