
Sütőtök krémleves hozzávalók 4 főre:
- 1 db nagyobb sütőtök
- 3 -4 db közepes burgonya
- 2 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 150 ml tejszín
- 500 ml csirke alaplé
- 3 ek méz / juharszirup
- 100 g vaj
- 3 ek étolaj só/ bors az ízesítéshez
A zöldség chips-hez:
- 1 db cékla
- 1 db petrezselyem gyökér
Elkészítés
A sütőt 200 C° előmelegítjük légkeveréssel, ha van. Eközben a sütőtököt fel vágjuk, nagyobb darabokra majd a tepsibe tesszük.
Jó tanács ha a sütőtököt a vágott felével lefelé sütjük gyorsabban és jobban át sül.
Sózzuk, mézezzük, borsozzuk, olajozzuk. Majd addig sütjük míg a külseje nem kezd el karamellizálódni ez kb 15-20 perc.
Ez alatt a hagymát, fokhagymát, burgonyát össze várjuk és lepirítás után felöntjük az alap lével. Amint kész a tök kanállal óvatosan kaparjuk a belsejét a turmix gépbe.
Majd szedjük, rá merőkanállal a hagymás burgonyás leves alapot. Először a sűrűje kerüljön a turmixgépbe, majd a leve. Turmixolás közben adagoljuk hozzá a tejszínt és a vajat apránként.
Egy teljesen sima állagú levest kell, kapjunk ezzel a technikával. Már csak tálalni kell! A zöldség chipsznél kevés egyszerűbb, de receptet tudok. Pucolás után szeletelővel vékony szeleteket vágunk a zöldségekből.
Ezután ecsettel megkenjük mindkét oldalát olajjal és a mikróban erősségtől függően fél és 1 perc között kiszárítjuk. Valóban ennyi! Vigyázni kell továbbá mert füstölhet az olaj miatt, de nem kell megijedni. Vagy megvesszük a boltban és a csomagból egyszerűen rászórjuk a levesre.