Ez az almás pite recept nagyon kedves számomra mivel azokat a napokat idézi fel amikor a nagyimmal együtt sütöttünk, mondhatni pár egyszerű lépés betartásával elronthatatlan.

Nagy erénye ennek az almás pite receptnek, hogy gyors és egyszerű viszont ami ennél is lényegesebb nagyon finom és napokig puha marad( általában inkább még aznap elfogy ha nem csinálunk eleget.:))




Hozzávalók a pite tésztához:

250 g sütőmargarin 
500 g liszt
100 g cukor
2 púpozott ek tejfől
1 tk sütőpor
1 db citrom héja
1 db tojás
1 csomag vanilliás cukor



Hozzávalók az alma töltelékhez:

2 kg alma
1 tk tahéj
80 g cukor
1 csomag vanilliás cukor
4 púpozott ek búzadara
1 db citrom héja
1 db csillagánizs



Hozzávalók az almás pite tetjére:

1 db jól felvert tojás
1 ek cukor

Almás pite egyszerűen elkészíthető

  1. A sütőporral elkevert lisztet jól összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, egy csipet sót, gyorsan összegyúrjuk, és 1-1 egyenlő részre osztva – fóliába csomagolva a hűtőben 1 órát pihentetjük.
  2. Ez idő alatt meghámozzuk az almát, lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, és a cukorral, a fahéjjal és a lereszelt citromhéjjal vaníliás cukorral ízesítjük.
    Fontos hogy megtartsuk az alma levét mert ezen a ponton adjuk hozzá a búzadarát valamint a csillagánizst. (Hagyományos receptekben vagy elforralják az alma levét vagy kifacsarják így viszont rengeteget vesztünk az alma értékéből és mennyiségéből. )
    Az egész keveréket felrakjuk egy vastag aljú lábasban közepes tűzre és legalább 5percig forraljuk majd hagyjuk szobahőmérsékletüre hűlni. Ha szükséges ízlésünknek megfelelően utóizesitjük. Amennyiben a búzadara nem veszi fel az összes levet még hozzá adunk egy keveset. A csillagánizst eltávolítjuk.
  3. A tésztát két részre osztjuk, és jól lisztezett deszkán, 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tepsi méretének megfelelően.( vajas tésztáknál fontos hogy gyorsan dolgozunk mivel ahogyan olvad a zsiradék úgy egyre több lisztet képes felvenni, szóval ne ijedjünk meg ha kissé lágy a tészta viszont nem szabad hogy ragadjon.)
  4. Az egyik tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megszórjuk búzadarával és egyenletesen elosztjuk rajta az almás tölteléket, végül beborítjuk a másik tésztalappal. A tetejét megkenjük a felvert tojással, egy villával óvatosan megszurkáljuk, és megrajzoljuk a rácsokat egy éles késsel, valamint egy kevéske cukorral megszórjuk majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.(légkeveréses sütő 160 fok)
  5. Amint aranybarnára sült a teteje a piténknek ellenőrízük hogy az alja is elkészült-e. Amennyiben még nem egy alufóliával letakarjuk és vissza tesszük további 5-10percre.
    Fontos hogy hagyjuk teljesen kihűlni hogy szépen tudjuk szeletelni!
  6. Élvezd a sütit és oszd meg velünk a véleményedet a receptről.:)
Ha bajban vagy a kanalak mértékegységvel van egy összefoglaló cikkunk róla. Hogyan mérj mérleg nélkül is pontosan.