A legtöbbet használt főzési techika a magyar gasztronómiában.
Ebben a cikkben bemutatom mire is jó a rántás és hogyan tudod elkészíteni a tökéletesen bársonyos és csomómentes rántást. A rántás az egyik alap sűrítési forma, amit a konyhában használni tudunk. A magyar konyha nagyon sok ételében jelen van, például a levesek sűrítésénél vagy mártások készítésénél.  Itt egy pontos rántás recept, ami elé egy nagyobb adag leves besűrítésére.
Mi a rántás?

A rántásokat azé ételek kalória tartalom növelése miatt kezdték el használni. Az egy külön plusz, hogy ez által még tartalmasabb és krémesebb ételt kapunk.

Mik a rántás építőelemei?

Valamilyen zsiradék + liszt + HIDEG folyadék = bársonyos csomó mentes rántás.
A rántások ízesítése nem ismer határokat. Bármilyen fűszert tehetünk bele, ami az ételünk ízéhez passzol.
Rántás ízesítése

Az a jó rántásokban, hogy szinte bármilyen fűszernövényt vagy száraz fűszert bele tehetünk, ez csak az épp készített étel jellege határozza meg. Kísérletezz a különböző ízekkel. például egy gomba levest beránthatsz kakukkfüves rántással is.

Rántás elkészítése

A rántás valamilyen zsiradék és lisztből és hideg folyadék hozzáadásával készítjük. A folyadék lehet ivóvíz vagy kihűlt alaplé is. A zsiradék lehet állati (kacsazsír, vaj) vagy növényi (olajok). Minden esetben a bő zsiradékba öntjük a lisztet.

Ha a liszt már elhabzott, akkor adjuk hozzá a hideg folyadékot. Ekkor folyamatosan kell kavarni a rántást, mert könnyen csomóssá válhat. Ha egy krémes állagot kaptunk, akkor végeztünk tökéletes munkát. Ezt a fajta rántás készítést hívják világos rántásnak.Rántás fajtái:

 1. Világos rántás
  A lisztet csak felhabzásig melegítjük, de nem pirítjuk, így megmarad a színe. Ezután a szokásos folyamatot végezzük el vele.
 2. Barna rántás
  A különbség a kettő között a színén kívül, hogy a zsiradékba először cukrot karamellizálunk, majd jöhet a liszt és a hideg víz.
 3. Zsemleszínű rántás
  A lisztet kicsit tovább pirítjuk a zsiradékban, amíg zsemleszínű nem lesz, ezután adjuk hozzá a hideg folyadékot.
 4. Paprikás rántás
  Ebben az esetben a fehér rántáshoz piros paprikát adunk.Utolsó lépés a kiforralás

A lisztes íz elkerülése érdekében szükséges, hogy felforraljuk a rántással vagy egyéb lisztes sűrítéssel készült ételt. Viszont ügyeljünk arra, hogy folyamatosan keverjük. Hamar letud égni a már berántott étel a liszt miatt.

Rántás tárolása

Ahogy a rántás receptben is írtam szedjük át egy tiszta száraz tálba majd sütőpapírral vagy frissen tartófóliával a felszínéhez nyomva takarjuk le. Így nem marad levegőréteg és nem romlik meg. Ezzel a technikával 2 nap után még felhasználhatjuk egy másik ételben.