
Lemon tart recept tészta hozzávalók:
28 cm-es formához
250 | g | liszt |
110 | g | vaj vagy margarin hűtött |
80 | g | cukor |
2 | db | L-es tojás |
1 | csipet | só |
200 | g | rizs vagy bab (súlynak) |
Lemon tart recept citrom töltelék hozzávalók:
3 | db | bio citrom |
2 | ek | kukorcia keményítő |
120 | g | cukor |
4 | db | L-es tojás |
1 | csipet | só |
200 | ml | víz |
Lemon tart tészta elkészítése
A lisztet és a többi száraz hozzávalót egy tálba keverjük össze, majd a hideg vajat reszeljük bele egy nagylyukú reszelővel a lisztbe, és adjuk hozzá 1 egész tojást is. Ezután kézzel kezdjük el gyúrni ameddig össze nem áll. Ez után csavarjuk be fóliába és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
TIPP: A tészta akkor a legjobb, ha előző este begyúrjuk és hagyjuk pihenni egy éjszakát.

A pihentetés közben a sütőt melegítsük elő 160 fokra.
Hűtős pihenő után kivéve, belisztezett nyújtódeszkán fél centiméter vastagságúra nyújtjuk.
A felesleges lisztet kis ecsettel vagy kézzel, seperjük le a tésztáról és a nyújtófára tekerve tegyük a
kivajazott vagy olajozott tart formába tesszük és 30 percre a fagyasztóba pihentetjük.
Minél hidegebb a tészta a sütés előtt annál ropogósabb lesz a végeredmény.
A formába hűtés után, megszurkáljuk és sütőpapírral kibéleljük a belsejét és beleöntjük a rizst vagy babot. Ez fogja lenyomni a tésztát sülés közben, hogy megtartsa a belső formáját.

15 perc sütés után kivesszük és eltávolítjuk a sütőbabot (vagy rizst) majd kikenjük tojássárgájával a belsejét. Újabb 5 percre betesszük a sütőbe és megint megismételjük a sütést, majd még egy kenés után 10 perc alatt készre sütjük. Majd kihűtjük a tésztát, a formában. Amikor kihűlt akkor levágjuk a felesleges részeket.
Lemon tart recept töltelék elkészítése
Lereszeljük 3 citromhéját és kifacsarjuk mindegyik citromot. Egy vastag aljú forraló edénybe öntjük a vízzel együtt bele tesszük a sót, cukrot. Közepes lángon folyamatos kavarás mellett addig melegítjük míg felnem forr. Ekkor egy kevés hideg vízzel kikeverjük a keményítőt egy edénybe és folyamatos keverés mellett hozzá adjuk a tojáshoz. Majd a tojásos mixbe csorgatjuk folyamatos keverés mellett a citromos szirup egy részét, hogy felmelegítsük a tojást. Ezzel elkerülve a tojás kicsapódását.
Ha már eléggé meleg a tojás, és elkezdett besűrűsödni megismételjük a folyamatot csak most épp vissza felé. Levesszük takarékra a hőt és folyamatos keverés mellett vissza öntjük a citromos szirupba a tojásos masszát és folyamatosan keverjük míg tovább sűrűsödik. Ekkor beledobjuk a felkockázott vajat és addig keverjük míg el nem olvad. Ettől fényesebb és lágyabb lesz a krémünk. Még melegen beleöntjük a lemon tart formába, hogy abba hűljön ki.

Miután kihűlt a massza, máris mehet rá díszítésnek az olasz meringue amiről bővebb leírásért kattints a linkre. Vagy ha nem vesződnél vele akkor szórj kristálycukrot a már megdermedd lemon tart töltelékre és zsebfákjával karamellizáld. Így kapsz egy ropogós kérget a tetején.
Jó étvágyat a sütihez.