FIGYELEM! Ez egy hosszabb recept, ami igényel egy kevés sütési ismeretet, azért, hogy érthetőbb legyen részletesen írtam le mindent remélem így könnyebb lesz elkészítened.

A klasszikus desszertek sose mennek ki a divatból. A citrompite idehaza is nagyon népszerű és sokkal könnyebb az elkészítése, mint hinnéd.  Még ha időben nem is olyan rövid. Jól időzítve viszont 1 óra alatt már az asztalra is kerülhet ez az édes savanykás finomság.




Lemon tart tészta recept hozzávalók:

28 cm-es formához

250 g liszt
110 g vaj vagy margarin hűtött
80 g cukor
2 db L-es tojás
1 csipet
200 g rizs vagy bab (súlynak)



Lemon tart tészta elkészítése

A lisztet és a többi száraz hozzávalót egy tálba keverjük össze, majd a hideg vajat reszeljük bele egy nagylyukú reszelővel a lisztbe, és adjuk hozzá 1 egész tojást is. Ezután kézzel kezdjük el gyúrni ameddig össze nem áll. Ez után csavarjuk be fóliába és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.

TIPP: A tészta akkor a legjobb, ha előző este begyúrjuk és hagyjuk pihenni egy éjszakát.

A pihentetés közben a sütőt melegítsük elő 160 fokra.

Hűtős pihenő után kivéve, belisztezett nyújtódeszkán fél centiméter vastagságúra nyújtjuk.
A felesleges lisztet kis ecsettel vagy kézzel, seperjük le a tésztáról és a nyújtófára tekerve tegyük a
kivajazott vagy olajozott tart formába tesszük és 30 percre a fagyasztóba pihentetjük.
Minél hidegebb a tészta a sütés előtt annál ropogósabb lesz a végeredmény.




A formába hűtés után, megszurkáljuk és sütőpapírral kibéleljük a belsejét és beleöntjük a rizst vagy babot. Ez fogja lenyomni a tésztát sülés közben, hogy megtartsa a belső formáját.

15 perc sütés után kivesszük és eltávolítjuk a sütőbabot (vagy rizst) majd kikenjük tojássárgájával a belsejét. Újabb 5 percre betesszük a sütőbe és megint megismételjük a sütést, majd még egy kenés után 10 perc alatt készre sütjük. Majd kihűtjük a tésztát, a formában. Amikor kihűlt akkor levágjuk a felesleges részeket.

Lemon tart töltelék elkészítése

Lereszeljük 3 citromhéját és kifacsarjuk mindegyik citromot. Egy vastag aljú forraló edénybe öntjük a vízzel együtt bele tesszük a sót, cukrot. Közepes lángon folyamatos kavarás mellett addig melegítjük míg felnem forr. Ekkor egy kevés hideg vízzel kikeverjük a keményítőt egy edénybe és folyamatos keverés mellett hozzá adjuk a tojáshoz. Majd a tojásos mixbe csorgatjuk folyamatos keverés mellett a citromos szirup egy részét, hogy felmelegítsük a tojást. Ezzel elkerülve a tojás kicsapódását.

Ha már eléggé meleg a tojás, és elkezdett besűrűsödni megismételjük a folyamatot csak most épp vissza felé. Levesszük takarékra a hőt és folyamatos keverés mellett vissza öntjük a citromos szirupba a tojásos masszát és folyamatosan keverjük míg tovább sűrűsödik. Ekkor beledobjuk a felkockázott vajat és addig keverjük míg el nem olvad. Ettől fényesebb és lágyabb lesz a krémünk. Még melegen beleöntjük a lemon tart formába, hogy abba hűljön ki.

Miután kihűlt a massza, máris mehet rá díszítésnek az olasz meringue amiről bővebb leírásért kattints a linkre. Vagy ha nem vesződnél vele akkor szórj kristálycukrot a már megdermedd lemon tart töltelékre és zsebfákjával karamellizáld. Így kapsz egy ropogós kérget a tetején.

Jó étvágyat a sütihez.