Már a Római birodalomban is közkedvelt volt a lestyán, erőteljes intenzív zellerre hasonlító íze miatt. Tökéletes íz párja a paradicsomnak vagy egy burgonya pürét is fel lehet vele dobni.

Ebben a cikkben körül járjuk ezt a méltatlanul elfeledett, hasznos fűszernövényt.

Lestyán növény 

Több néven is illetik idehaza, mint levescsík, péterkulcs, kaporitea. Vízparok közelében telhet vele találkozni legsűrűbben, de Európa szerte megterem, igaz levelei a hideget nem kedvelik, de gyökere kibírj a telet, így évelő növényként lehet termeszteni. Egyméteres átlag magasságával inkább a konyhakertben javasolt a termesztése, de ha valakinek van elég helye egy nagyobb cserépben az ablak előtt is szépen fejlődik.

Mivel vízpari növény ezért, szereti a vizet és folyamatos öntözést igényel. Ha tehetjük félárnyékos helyre ültessük. Gyorsan növekszik így érdemes párszor visszavágni az első levelekig ezzel is elősegítve, hogy friss és ízletesebb hajtásokat hozzon.

Lestyán fűszernövény 

Az egész növény felhasználható főzésre és sütésre is. Leveleit akár frissen akár szárazon nyugodtan használhatjuk utóízesítésre. Csodás fűszersó készíthető a száraz leveleiből és apróra vágott szárából.
Magjait mozsárban megtörve kenyérsütésnél ízesítésként használhatjuk. Leveleivel salátákat tehetünk frissebbé és izgalmasabbá. Szárát az angolzellerhez hasonlóan ragukba főzhetjük bele.
Lestyán fűszer 

A lestyánt fűszerként már a római korban is használták, szárnyasok, levese, egytál ételek ízesítésére. Frissítő íze, könnyed nyári salátákat tud feldobni és tökéletes harmóniába kerül a kecskesajt karakteres ízével.

Intenzív íze miatt keveset kell belőle használni, ezért otthonra egy két tő a lestyánból teljesmértékben elegendő, ha szeretnék, hogy télen is legyen tartalékunk, leveleit és szárát lefagyaszthatjuk vagy ki is száríthatjuk. Hasonló módon, ahogy azt a bazsalikomnál leírtam. Kis csokrokat kötünk a vékony szárakon hagyott levelekből és a nyári melegben jól szellőző árnyékos helyen kiszárrítjuk.

A fűszersó készítéshez, a legegyszerűbb megoldás, ha húsdarálóban ledaráljuk a lestyán szárastól levelestől, és az egészet elkeverjük tengeri sóval. Lezárt dobozban, hűvös, árnyékos helyen 1-2 hét alatt a só kiszívja a lestyánból a nedveket ezzel átvéve ízét és illatát.  
Lestyán mire jó 

Fentebb már említettem több felhasználhatóságát. Tovább robogva ezen az úton, elárulom, hogy az öregebb szárakban üreg képződik a növekedés során. Frappáns felhasználása lehet, ha szívószálként gondolunk rá és beledobjuk egy jéghideg frissítő bloody mary-be, zeller szár helyett.

A lestyán szára teljesen helyettesítheti az angol zellert a konyhában, igaz kevésbé húsos, de ízében kompenzál. Felszeletelve és hagymával együtt lepirítva sült húsok mellé nagyszerű kiegészítő. Legyen az akár szárnyas, akár négylábú.

Nehéz ételek, mint például egy jól sikerült pörkölt teteje szinte kívánja az apróra vágott petrezselymet. Ha már szeretnél valami izgalmasabbat, használj lestyánt, a zsíros ételeket szinte újszintre emeli a frissessége.
Lestyán íze

Zelleres, petrezselymes, nyomokban ánizsos jelleget idézve írható le a lestyán íze. Az előző mondat sommelié-ket megidéző árnyaltsággal írja le ezt a fantasztikus növényt. Mert a borokhoz hasonlóan itt is egy összetett ízhatásról beszélünk. Ízének fő alkotó elemét az angelikasav adja. Innen van a zelleres behatás. Fajtától függően erősödik ez a jelleg. A skót lestyán a legintenzívebb már-már keserű. Ezért nem is annyira kedvelt a mindennapi felhasználásra.

Ízét „hideg íz” ként definiálhatjuk. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a növények, zöldségek, gyümölcsök melyek frissítő, fanyar, hűsítő ízt hagynak a szánkban.

Lestyán hatása

Mint minden fűszernövény a lestyán is bővelkedik gyógyhatásokban. Elsősorban vízhajtó és méregtelenítő hatása miatt fogyasztják akár tea ként is. Fekete magjának főzetét, méregtelenítőként használták a középkorban. Az angol nevét (lovage) onnan kapta, hogy afrodiziáknak tartották, jó hatása miatt a libidóra.