mentas zöldborsó krémleves

Nyári kánikulában mikor vadászúk a frissítő ételeket, egy olyan leves aranyat ér ami nem csak finom és frissítő, de gyors is, hogy ne keljen a tűzhelymellett sok időt tölteni. 20 perc sem kell neki és hidegen is isteni levest készíthetsz, ha kipróbálod ezt a receptet.

A menta régi jó barátja a borsónak. Ezért a zöldborsó krémlevesben is tökéletesen kényezteti ízlelő bimbóink. Ha elhagyod a vajat és a tejszínt kevésbé lesz gazdag és krémes viszont úgy is isteni vegetáriánus fogást kapsz. A krumpli helyet a rizs fogja besűríteni ezt a levest. Jó hűsölést!




Mentas zöldborsó krémleves recept hozzávalók:

1000 g zöldborsó
200 g hosszú szemű gyors rizs
150 g pucolt kockázott vöröshagyma
50 g aprított menta levél
1 l zöldség vagy csikre alaplé (leveskockából is jó)
100 ml főzőtejszín
100 g hűtött vaj kockázva
2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
bors ízlés szerint
mentas zöldborsó krémleves

Mentas zöldborsó krémleves elkészítése:

A hagymát és fokhagymát a fele vajon lepirítjuk (ha ég nagyon a vaj akkor adjunk hozzá egy evőkanál olajat) majd adjuk hozzá a rizst azt is fogassuk át kicsit a vajas hagymával majd öntsük fel a zöldség alaplével. Ekkor sózzuk meg.

Lefedve közepes lángon addig főzzük míg a rizs már megfőtt. Ekkor a fagyasztóból kivett zöldborsót öntsük bele és fedő nélkül főzzük amddig a borsók nagyrésze felnem jön a lé tetejére. Ekkor kóstoljunk meg egy borsót, ha már megfőtt akkor gyorsan zárjuk el alatta gázt.

Kezdjük el turmixolni. Ha van rendes túrmixgép akkor lyukacsos kanállal szedjük át először a sűrűjét a levesnek majd töltsők fel lével hogy éppen ellepje a zöldségeket ne töltsük túl csak a feléig töltsők a túrmix gépet, hogy legyen helye össze darálni a levesünk. Kezdük el turmixolni és adjunk hozzá tejszínt és pár kocka vajat és kevés mentát.




Addig turmixoljuk míg krémes álagot nem kapunk, ha túlságosan sűrű akkor adjunk hozzá még levet, ha túl híg akkor még szedjünk a főtt zöldségekből. A leturmixolt levest tegyük egy másik edénybe, majd addig folytassuk a turmixolást míg elnem fogy a leves sűrűje. Lehet marad egy kevés zöldség alap lé. Azt lehűtve eltehetjük legközelebre.

Ha csak botmixer van kéznél, akkor egy másik edénybe szedjük át az összes főtt borsót és hagymás rizst, majd adjuk hozzá a vajat és tejszínt és turmixolás közben adagoljuk hozzá a zöldség levet. Így állíthatjuk be a leves állagát pontosan. Mindig egy kevés levet adjunk hozzá és turmixoljuk el jól.

A tállaláshoz csepegtethetünk még bele tejszínt, és megszórhatjuk aprított mentával.