Képet köszi a Spórolok blognak
Hagyma vágás könnyek nélkül! Ha minden alkalommal  megsirat a hagyma, amikor vágod, és már nagyon unod, hogy egy köteg zsepivel főzöd a vasárnapi pörköltöt akkor ez a cikk most neked szól.

Miért csíp a hagyma?

A vöröshagymában és a többi hagymafajtában is megtalálható egy enzim. A neve ilyen csúnyán leírva lachrymatory faktor synthase, ez az ezim felelős a könnycsatornánk ingerléséért. Amikor a hagyma húsa megsérül, hagymaszeletelés közben. Az aminosavakkal keveredő enzimből szulfursav majd syn propanethial S-oxiddá alakul pillanatok alatt. Ez a légnemű anyag a szembe jutva irritációt okoz és beindítja a könny elválasztást.
A rögtönzött kémia óra után gondolkodjunk el a megoldáson.

 
Hagymavágás könnyek nélkül, de hogyan?

Ezzel a témával minden gasztro oldal foglalkozott már, és mind ugyan azt a pár nép hiedelmi tévhitet írja le. Áztasd be, víz a szájba, mosd meg, búvárszemüveg meg a többi abszurditás.

Még a pucolás utáni áztatás kicsivel tompíthatja az enzim kicsapódását, viszont ez csak akkor lehet igazán hatásos, ha víz alatt aprítanánk fel. Így viszont az íz anyagoktól is búcsút vehetnénk.
Akkor mi a valós megoldás?
Most nem jövök egy újabb kémia órával. Annyi a tömör lényeg, ha hideg a hagyma az enzim nem tud olyan gyorsan légneművé válni. Ergó?
Ha hűtőben tarjuk a hagymát, vagy betesszük előző este. Akkor van ideje a hagymánk lehűlni így a benne lévő molekulák is lassabban mozognak. Ez által az enzim hagymavágás közben lassabban melegszik fel és alakul át szempirító S-oxiddá.

Csak akkor hatásos, ha gyorsan fel dolgozzuk a hagymát, és nem hagyunk neki időt hogy szoba hőmérsékletre melegedjen.

Remélem, mostantól könnyek nélkül készíted a vasárnapi pörköltöt.