Téli időszak főbb itala a tea, kevés jobb dolog van mint egy forrón gőzölgő bögre illatos tea. Ez azt a receptet még régebben kísérleteztem ki. Az orosz szamovár teák ihlették ahol van egy erős tea koncentrátum és azt lazítjuk forró vízzel. Ehhez a recepthez jó minőségű szálas fekete teát ajánlok, de filteres teából is tökéletes. Mint például az Earl grey. 

Karácsonyi tea recept 3-4 bögréhez:

1 ek szálas Earl Grey
1 db kisebb egész fahéj vagy tört fahéj
3 db szegfűszeg
2-3 db narancshéj
3-4 tk méz
1 l forró víz

Karácsonyi tea elkészítése

Legegyszerűbb megoldás a narancs hámozásához a krumpli hámozóval hámozzuk a narancsot így a keserű fehér héját könnyebb elkerülni, ha még sem sikerült akkor kis reszelővel reszeljük le a fehér héjt a narancs héjról így nem lesz kesernyés a tea utóíze.

Ha ez meg van nincs más dolgunk mint, a teát és a száraz hozzávalókat bele tesszük, a teás kannába majd felöntjük 2 dl forró vízzel. Ez lesz a koncentrátum. Várunk legalább 8-10 percet, hogy a fahéj és a szegfű kitudjon oldódni rendesen és narancs illóolajai is feloldódjanak a teába.

Ez után öntsünk a bögrébe 0,5 dl-t a koncentrátumból és 2 dl forró vízzel lazítsuk fel. Ez után a mézzel és a narancs lével ízesíthetjük, ha kevésnek találjuk a méz édességét, akkor barna vagy nádcukorral megtámogathatjuk a teánkat. Igazi karácsonyi illatok fognak terjengeni az házban ettől a teától.

Tipp: Ha vizet borral helyettesíted, kapsz egy tökéletes forralt bort.

Ha ez még nem lenne, elég dobjunk a koncentrátumba 2 db csillagánizst.