Laska leves recepet

Hagyományosan  az első recept szerint készítik a laska levest. Itt a ceglédi járásban. Viszont, ahány ház annyi szokás. Kis változtatással készítettem a saját levesem. Az “örökfűszert” használtam a füstölt csípős kolbászt.




Hagyományos laska leves recepet

Hozzávalók: 4 főre.

150 g laska tészta
1 fej vöröshagyma
100 g kockázott füstölt szalonna
200 g kockázott burgonya
150 g kockázott répa
100 g kockázott gumós zeller
2 l zöldség vagy hús alaplé
2 tk pirosparika
2-3 levél a zeller gumó száráról
1 tk  só vagy ízlés szerint
1 kk egész bors

 




Elkészítés:
Elkészítési idő: 30
 perc

A felkockátott szalona zsarját közepes lángon egy lábasban kipirítjuk, ha már van elég zsírja hozzá adjuk a hagymát és üvegesre piritjuk.
Ez után mehet bele a tészta, kicsit megkapatjuk az olajon. Mehet bele a pirospaprika, amikor már szép színe van a felkockázott zöldségeket is beledobjuk.
Rövid pirulás után felöntjük az alaplével, sózzuk és borsozzuk. Ha a krumpli és a tészta puhára főtt, melegen tállaljuk. Az apróra vágozz zeller zölddel meghintjök a tetejét.

Csípős füstös laska leves recepet

Hozzávalók: 4 főnek.

150  g laska tészta
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g  kockázott füstölt szalonna
100 g füstölt csipős kolbász
200 g kockázott krumpli
150 g kockázott répa
100 g kockázott gumós zeller
2 l zöldség vagy húsalaplé
2 tk pirospaprika
1 tk örőlt római kömény
1 tk zellergumó zöldje aprítva
1 tk só vagy ízlés szerint
1 kk egész bors

Elkészítés:
Elkészítési idő: 30 perc

A felkockátott szalona zsarját közepes lángon egy lábasban kipirítjuk, ha már van elég zsírja hozzá adjuk a hagymát és fokhagymát  lepiritjuk.
Ez után mehet bele a tészta, kicsit megkapatjuk az olajon. Itt dobjok bele a csípős füstölt kolbász egyben és a római köménnyel együtt a pirospaprika. Amikor már szép színe van a felkockázott zöldségeket is beledobjuk.
Rövid pirulás után felöntjük az alaplével, sózzuk és borsozzuk. Ha a krumpli és a tészta puhára főtt, melegen tállaljuk. Az apróra vágozz zeller zölddel meghintjök a tetejét. A kolbászt tálalás lelőtt karikázzuk fel és tegyük egy kistányérra, hogy mindenki szedhessen kedve szerint.
Tovább fokozhatjuk az ízeket hegyes erős paprikával.

 




Ha tetszett a recepet, akkor értékeld kérlek. Ezzel tudatva a többi látogatóval, hogy valami finomat találtál.