
Laska leves recepet
Hagyományosan az első recept szerint készítik a laska levest. Itt a ceglédi járásban. Viszont, ahány ház annyi szokás. Kis változtatással készítettem a saját levesem. Az “örökfűszert” használtam a füstölt csípős kolbászt.
Hagyományos laska leves recepet
Hozzávalók: 4 főre.
150 | g | laska tészta |
1 | fej | vöröshagyma |
100 | g | kockázott füstölt szalonna |
200 | g | kockázott burgonya |
150 | g | kockázott répa |
100 | g | kockázott gumós zeller |
2 | l | zöldség vagy hús alaplé |
2 | tk | pirosparika |
2-3 | levél | a zeller gumó száráról |
1 | tk | só vagy ízlés szerint |
1 | kk | egész bors |
Elkészítés:
Elkészítési idő: 30 perc
A felkockátott szalona zsarját közepes lángon egy lábasban kipirítjuk, ha már van elég zsírja hozzá adjuk a hagymát és üvegesre piritjuk.
Ez után mehet bele a tészta, kicsit megkapatjuk az olajon. Mehet bele a pirospaprika, amikor már szép színe van a felkockázott zöldségeket is beledobjuk.
Rövid pirulás után felöntjük az alaplével, sózzuk és borsozzuk. Ha a krumpli és a tészta puhára főtt, melegen tállaljuk. Az apróra vágozz zeller zölddel meghintjök a tetejét.
Csípős füstös laska leves recepet
Hozzávalók: 4 főnek.
150 | g | laska tészta |
1 | fej | vöröshagyma |
2 | gerezd | fokhagyma |
100 | g | kockázott füstölt szalonna |
100 | g | füstölt csipős kolbász |
200 | g | kockázott krumpli |
150 | g | kockázott répa |
100 | g | kockázott gumós zeller |
2 | l | zöldség vagy húsalaplé |
2 | tk | pirospaprika |
1 | tk | örőlt római kömény |
1 | tk | zellergumó zöldje aprítva |
1 | tk | só vagy ízlés szerint |
1 | kk | egész bors |
Elkészítés:
Elkészítési idő: 30 perc
A felkockátott szalona zsarját közepes lángon egy lábasban kipirítjuk, ha már van elég zsírja hozzá adjuk a hagymát és fokhagymát lepiritjuk.
Ez után mehet bele a tészta, kicsit megkapatjuk az olajon. Itt dobjok bele a csípős füstölt kolbász egyben és a római köménnyel együtt a pirospaprika. Amikor már szép színe van a felkockázott zöldségeket is beledobjuk.
Rövid pirulás után felöntjük az alaplével, sózzuk és borsozzuk. Ha a krumpli és a tészta puhára főtt, melegen tállaljuk. Az apróra vágozz zeller zölddel meghintjök a tetejét. A kolbászt tálalás lelőtt karikázzuk fel és tegyük egy kistányérra, hogy mindenki szedhessen kedve szerint.
Tovább fokozhatjuk az ízeket hegyes erős paprikával.
Ha tetszett a recepet, akkor értékeld kérlek. Ezzel tudatva a többi látogatóval, hogy valami finomat találtál.