Erről az igazán közkedvelt fűszernövényről kevesen tudják, hogy nagyon sok féle fajtával rendelkezik és nem csak az Olaszkonyhában használják. A bazsalikom megjelenik a thai és kínai konyhában is. Az eltérő fajták, más-más tulajdonsággal rendelkeznek. Illatban, színben, külsőben és beltartalomban is.

Ebben a cikkben összeszedtük, amit a bazsalikomról tudni érdemes.

Bazsalikom fűszernövény

Itthon is többféle néven ismerik a bazsalikomot, bazsalikus-fű, buzsujok, királyfű vagy nemes bors. Ez a lágyszerű növény nem igazán szereti a hideg teleket. Ezért a tavaszi fagyok után jóval szabad csak kiültetni a földbe. Ezt a rossz tulajdonságát kiküszöbölve, tökéletesen termeszthető a lakásban is virágládában, mondjuk az ablakpárkányon. 20- 60 cm méter magasságúra nőhet meg fajtától függően. Akár hasznos dísznövényként is használhatjuk, ha különféle színűeket ültetünk egymás mellé. Ha lila színű bazsalikomot keresünk akkor a Dark Opal vagy a Purple Ruffles fajtát keressük.  

Többféle illatú növény létezik, citrom, fahéj, erősebb fűszeresebb, de ezekről bővebben a fajtáknál.

Bazsalikom fűszer 

Ahogy eddig is olvashattad eléggé sokszínű növényről van szó, ezért lett ilyen közkedvelt fűszer, a salátákat könnyen feltudja dobni a frissen aprított bazsalikom levél, vagy kiszárítva raguknak frissességet tud kölcsönözni. Nem véletlen, hogy az olaszkonyhában ennyire közkedvelt.
Bazsalikom fajták

A világ számos pontján megtermem a bazsalikom, így rengetek válfaja létezik, a legismertebb és legkedveltebb a Napoletano amely Nápoly környékéről származik. Csodás illata és hatalmas levelei miatt közkedvelt az Olasz konyhában, lédús levelei jól bírják a forró pizza melegét. Ilyenkor az illóolajai még intenzívebben párolognak.

A másik hagy kedvenc a Ocimum minium a törpe bazsalikom. Levelei gömbölydedek kevésbé illatos viszont nagyon termékeny. Tökéletes otthoni termesztésre, hogy mindig legyen friss levelünk a salátába vagy az ételekhez.

Az Afrikából származó Ocimum africanum illata citrusos levelei világos zöldek. Származásából fakadóan nagyon rosszul viseli a hideget. Ezzel szemben az Ocimum americanum amit itthon citrom bazsalikom ként lehet kapni, jobban tűri a hűvöset. Ez már igazán citromos illattal rendelkezik, nem véletlen a neve sem.
Vannak még ánizsos illatú bazsalikomok is mint a Green Ruffels.

Nem csak illatokban tud változatos lenni ez a növény, színekben a világos zöldtől a vörösen át a mély lilától egészen a rózsaszínig találkozhatunk különleges levélformáival.

Fahéj illatú bazsalikom

A Cinnamon válfajnak fűszeres fahéj illata miatt kapta a nevét, ez a növény Mexikóban őshonos. Kiválóan lehet használni, akár desszertek díszítésére is. Vagy teák ízesítésére sem utolsó. Még is az igazi kiteljesedését a kínai és thai ételekben tudja kifejteni. Hasonló még a thai bazsalikom, aminek íze intenzíven a fahéjra hasonlít
Bazsalikom milyen ételbe való?

Ahogy említettem, salátákat és ragukat könnyen fel tud dobni, de itt ne álljunk meg levesek tetejére frissen aprítva vagy szendvicsekbe is akár, mint a caprese chiabatta, a caprese igazából egy íz kombináció, ami bazsalikom paradicsom és mozzarella szentháromságáról szól.

Ilyen még a peszto is. Az oliva olaj, parmezán, fenyőmag, foghagyma és a bazsalikom ízkombinációja tökéletes harmóniában vannak. Tészták, húsok, levesek, saláta öntetek, alap alanyának is tökéletes.

Bazsalikom szárítása

Virágzás előtt vágjuk le a szárát és levelivel együtt kis csokrokba kötve lógassuk jól szerződő helyre. A nyári levegőn pár hét alatt kiszárad, és már el is tehetjük későbbre. Próbáljuk ne nagyon összetörni a leveleket, hogy minél több ízt tartunk meg.

Egy másik megoldás a lefagyasztás, kis műanagy dobozba gyűjtsük a leveleket és úgy fagyaszuk le, így még több ízt tudunk eltárolni a levelekben. Felhasználás kor csak dobjuk bele az ételbe és úgy főzzük bele.