
A pesto szó a Genoa-i „pestare” szóból származik, ami annyit tesz „zúzni”. Nincs más dolgunk mint egy mozsárba össze zúzni az hozzá valókat. A leghíresebb recept a bazsalikomos pesto, de bármilyen fűszernövényből készíthetünk, sőt akár paradicsomból is. Egy jó pestohoz 5 dolog szükséges, olivaolaj, keménysajt (parmezán), fokhagyma, olajos mag, és a fűszernövény.
Azt mondják, hogy nem szabad a pesto-t turmixgépben készíteni mert a hőhatására eloxidálódik a bazsalikom, és megfeketedik. Erre van egy nagyon jó megoldásom a hűtött olaj. Előző este tegyük be az olajat a hűtőbe így mikor hozzá adjuk, vissza hűti a turmixgépben keletkező hőt. Így megmarad a bazsalikom szép zöld színe.
Pesto házilag
A következő hozzávalókra lesz szükséged:
100 | ml | hűtött olivaolaj |
50 | g | pirított fenyőmag* |
3 | gerezd | fokhagyma |
3 | marék | bazsalikom levél |
100 | g | parmezán sajt |
1 | tk | tengeri só |
Ízlés szerint | borsozzuk |
*Pirított fenyőmag: Helyettesíthető kesudióval esetleg mogyoróval is.
Pesto készítése
Előkészítjük a hozzávalókat: olajat lehűtjük (fagyasztó 15 perc), fenyőmagot lepirítjuk egy száraz forró serpenyőben. A bazsalikom leveleit megmossuk és megszárítjuk.

- Turmixgépbe beledobáljuk a fokhagymát, a bazsalikomot, a sót és hozzá öntjük az olivaolaj felét.
- Majd jól össze törjük a turmixgéppel, ezután hozzáadjuk a parmezánt, a fenyőmagot az olivaolaj másik felét és pépesre turmixoljuk az egészet.
KÉSZ IS! Ennél egyszerűbben nem is lehet elkészíteni.

Ha bajban vagy a kanalak mértékegységvel van egy összefoglaló cikkunk róla. Hogyan mérj mérleg nélkül is pontosan.