A pesto szó a Genoa-i „pestare” szóból származik, ami annyit tesz „zúzni”. Nincs más dolgunk mint egy mozsárba össze zúzni az hozzá valókat. A leghíresebb recept a bazsalikomos pesto, de bármilyen fűszernövényből készíthetünk, sőt akár paradicsomból is. Egy jó pestohoz 5 dolog szükséges, olivaolaj, keménysajt (parmezán), fokhagyma, olajos mag, és a fűszernövény.

Azt mondják, hogy nem szabad a pesto-t turmixgépben készíteni mert a hőhatására eloxidálódik a bazsalikom, és megfeketedik. Erre van egy nagyon jó megoldásom a hűtött olaj. Előző este tegyük be az olajat a hűtőbe így mikor hozzá adjuk, vissza hűti a turmixgépben keletkező hőt. Így megmarad a bazsalikom szép zöld színe.




Pesto házilag

A következő hozzávalókra lesz szükséged:

100 ml hűtött olivaolaj
50 g pirított fenyőmag*
3 gerezd fokhagyma
3 marék bazsalikom levél
100 g parmezán sajt
1 tk tengeri só
  Ízlés szerint borsozzuk

*Pirított fenyőmag: Helyettesíthető kesudióval esetleg mogyoróval is.




Pesto készítése

Előkészítjük a hozzávalókat: olajat lehűtjük (fagyasztó 15 perc), fenyőmagot lepirítjuk egy száraz forró serpenyőben. A bazsalikom leveleit megmossuk és megszárítjuk.

  1. Turmixgépbe beledobáljuk a fokhagymát, a bazsalikomot, a sót és hozzá öntjük az olivaolaj felét.
  2. Majd jól össze törjük a turmixgéppel, ezután hozzáadjuk a parmezánt, a fenyőmagot az olivaolaj másik felét és pépesre turmixoljuk az egészet.

KÉSZ IS! Ennél egyszerűbben nem is lehet elkészíteni.

 

Ha bajban vagy a kanalak mértékegységvel van egy összefoglaló cikkunk róla. Hogyan mérj mérleg nélkül is pontosan.