Pestot szinte minden fűszernövényből lehet készíteni, de most a klasszikus bazsalikomos pestos receptet hoztam el. A csavar benne a szárított paradicsom és a bazsalikomos morzsa*
*Bazsalikomos morzsa: Fűszeres kenyérmorzsa, ezt szórjak a tésztára, hogy még ízesebb és ropogósabb legyen az étel.

Pestos tészta recepet
A recept hozzávalói 4 főre szól.
500 | g | penne tészta |
2 | ek | vaj |
1 | fej | aprított vöröshagyma |
4 | marék | friss bazsalikom |
200 | g | reszelt parmezán |
50 | g | pirított fenyőmag |
2 | gerezd | foghagyma |
7-8 | db | szárított paradicsom |
150 | ml | hűtött olivaolaj |
200 | g | zsemlemorzsa |
3 | ek | só |
bors | ízlés szerint |
Pestos tészta elkészítése:
A tésztának tegyünk fel vizet és közben készítsük el a pestot, mire kész a pesto addigra forr a tészta vize, sózzuk meg a vizet és mehet is bele penne tészta. 6 perc főzés elegendő lesz a tésztának, ekkor még harapható al dante tésztát kapunk. Ameddig fő a tészta egy serpenyőbe olvaszzuk fel a vajat és adjunk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a vaj leégése ellen tegyünk hozzá 1 ek olivaolajat is. Ha a hagyma lepirult tegyünk bele a felcsíkozott szárított paradicsomot és piritsuk meg azt is. Ez után tegyünk hozzá 4-5 ek pestot és lassú tűzön kicsit pároljuk tovább.
Tipp: Ha elkészült a pestos szósz vegyünk egy nagyobb lábast és abban keverjük majd össze a tésztával és a parmezánnal, így igaz lesz egy plusz mosogatni való, de sokkal könnyebb dolgunk lesz majd a keverésnél, és tisztább is marad a konyha.
Ha kész a tészta lyukacsos szedőkanállal a főzővízből rögtön szedjük a serpenyőbe és forgassuk össze a tésztát a pestos szósszal. Ekkor adjunk hozzá 2 ek reszelt parmezán sajtot és jól keverjük össze. A tészta főzővizével lazíthatjuk, ha túlságosan össze tapadtak a tészták. Keverjünk bele 1 ek pirított fenyőmagot.
Kész is. Tálaláskor szórjuk meg bazsalikom morzsával és parmezánnal, esetleg ha maradt még bazsalikom, akkor felapríthatjuk és a tetejére szorhatjuk azt is.
Ha a penne számodra unalmas akkor próbáld ki sonkás tortellinivel ugyan ezt a receptet. Garantáltan a kedvenced lesz!
Pesto készítése:
Röviden 3 lépést kell csak megtenned. Hosszabban itt találod az én pesto receptem.
Tegyünk félre a következő alapanyagokból a tésztához: 2 ek olivaolaj, 2-3 ek reszelt parmezán sajt, 1 ek pirítot fenyőmagot.
- Hozzávalók előkészítése: Bazsalikom megtisztítás, fenyőmag pirítás, fokhagymapucolás,
Fontos lépés az olaj lehűtése, mondjuk fagyasztóban 15 perc alatt.
- A bazsalikomot fokhagymát olivaolaj felét beletesszük a turmixgépbe majd össze törjük.
- A zúzott bazsalikom péphez hozzá adjuk a pirított fenyőmagot, reszelt parmezánt, olivaolaj második felét illetve a sót és a borsot. Ez után krémesre turmixoljuk, ha szeretnék, hogy kicsit folyósabb legyen, adhatunk hozzá még egy kevés olajat.
Bazsalikomos morzsa elkészítése:
Miután kiszedtük a turmixgépből a pestot. Beleöntjük a még pestos turmixgépbe a zsemlemorzsát, dobj mellé 5-6 levél bazsalikom levelet és 1 ek oliva olajat, pici só pici bors és turmixold le ameddig halvány zöldre nem változik a színe.
Ha bajban vagy a kanalak mértékegységvel van egy összefoglaló cikkunk róla. Hogyan mérj mérleg nélkül is pontosan.