Pestot szinte minden fűszernövényből lehet készíteni, de most a klasszikus bazsalikomos pestos receptet hoztam el. A csavar benne a szárított paradicsom és a bazsalikomos morzsa*

*Bazsalikomos morzsa: Fűszeres kenyérmorzsa, ezt szórjak a tésztára, hogy még ízesebb és ropogósabb legyen az étel.



Pestos tészta recepet

A recept hozzávalói 4 főre szól.

500 g penne tészta
2 ek vaj
1 fej aprított vöröshagyma
4 marék friss bazsalikom
200 g reszelt parmezán
50 g pirított fenyőmag
2 gerezd foghagyma
7-8 db szárított paradicsom
150 ml  hűtött olivaolaj
200 g zsemlemorzsa
3 ek
bors ízlés szerint  




Pestos tészta elkészítése:

A tésztának tegyünk fel vizet és közben készítsük el a pestot, mire kész a pesto addigra forr a tészta vize, sózzuk meg a vizet és mehet is bele penne tészta. 6 perc főzés elegendő lesz a tésztának, ekkor még harapható al dante tésztát kapunk. Ameddig fő a tészta egy serpenyőbe olvaszzuk fel a vajat és adjunk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a vaj leégése ellen tegyünk hozzá 1 ek olivaolajat is. Ha a hagyma lepirult tegyünk bele a felcsíkozott szárított paradicsomot és piritsuk meg azt is. Ez után tegyünk hozzá 4-5 ek pestot és lassú tűzön kicsit pároljuk tovább.

Tipp: Ha elkészült a pestos szósz vegyünk egy nagyobb lábast és abban keverjük majd össze a tésztával és a parmezánnal, így igaz lesz egy plusz mosogatni való, de sokkal könnyebb dolgunk lesz majd a keverésnél, és tisztább is marad a konyha.

Ha kész a tészta lyukacsos szedőkanállal a főzővízből rögtön szedjük a serpenyőbe és forgassuk össze a tésztát a pestos szósszal. Ekkor adjunk hozzá 2 ek reszelt parmezán sajtot és jól keverjük össze. A tészta főzővizével lazíthatjuk, ha túlságosan össze tapadtak a tészták. Keverjünk bele 1 ek pirított fenyőmagot.

Kész is. Tálaláskor szórjuk meg bazsalikom morzsával és parmezánnal, esetleg ha maradt még bazsalikom, akkor felapríthatjuk és a tetejére szorhatjuk azt is.

Ha a penne számodra unalmas akkor próbáld ki sonkás tortellinivel ugyan ezt  a receptet. Garantáltan a kedvenced lesz!




Pesto készítése:

Röviden 3 lépést kell csak megtenned. Hosszabban itt találod az én pesto receptem.

Tegyünk félre a következő alapanyagokból a tésztához: 2 ek olivaolaj, 2-3 ek reszelt parmezán sajt, 1 ek pirítot fenyőmagot.

  1. Hozzávalók előkészítése: Bazsalikom megtisztítás, fenyőmag pirítás, fokhagymapucolás,

Fontos lépés az olaj lehűtése, mondjuk fagyasztóban 15 perc alatt.

  1. A bazsalikomot fokhagymát olivaolaj felét beletesszük a turmixgépbe majd össze törjük.
  2. A zúzott bazsalikom péphez hozzá adjuk a pirított fenyőmagot, reszelt parmezánt, olivaolaj második felét illetve a sót és a borsot. Ez után krémesre turmixoljuk, ha szeretnék, hogy kicsit folyósabb legyen, adhatunk hozzá még egy kevés olajat.




Bazsalikomos morzsa elkészítése:

Miután kiszedtük a turmixgépből a pestot. Beleöntjük a még pestos turmixgépbe a zsemlemorzsát, dobj mellé 5-6 levél bazsalikom levelet és 1 ek oliva olajat, pici só pici bors és turmixold le ameddig halvány zöldre nem változik a színe.

Ha bajban vagy a kanalak mértékegységvel van egy összefoglaló cikkunk róla. Hogyan mérj mérleg nélkül is pontosan.